103413 3d glossy green orb icon business lock1

Informatiebeveiliging & Privacy in de zorg

Met de Algemene Verordening Gegevensbescherming op komst, zorgen we voor nog betere beveiliging van de patientgegevens. En leggen we de afspraken en documentatie van de werkwijze nog beter vast. Dat moet, dat is de wet. En dat is logisch ook.

Vragen en antwoorden over de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Q: Wat is de AVG?

De AVG staat voor Algemene Verordening Gegevens bescherming en is een Europese wet. In mei 2016 trad de wet in wwerking. Bedrijven krijgen tot 25 mei 2018 de tijd om de AVG te implementeren, daarna mag iedereen een bedrijf op de naleving van de AVG aanspreken. Overigens geldt momenteel al de Wet op de Beveiliging van Persoonsgegevens (WBP). De AVG vervangt de WBP en is ook strenger dan de WBP.

Meer informatie:

Q: Moet mijn zorginstelling een FG aanstellen?

Een FG is een Functionaris Gegevensbescherming (Engels: "Data Protection Officer"). Veel mensen denk dat je pas een FG moet aanstellen als je zorginstelling meer dan 250 medewerkers heeft, maar in de praktijk ligt het wat genuanceerder. Omdat het verzamelen van gegevens over iemands gezondheid meestal een kernactiviteit van een zorginstelling is en patientgegevens betitelt worden als "Bijzondere Persoonsgegevens" zullen zorginstellingen volgens de AVG tenminste een Functionaris Gegevensbescherming als rol in de zorgorganisatie moeten beleggen.  

Meer informatie:

ict oplossingen

Login